Tuesday, December 16, 2014

Nova edicija/New Edition: 8 FRAGMENATA URBANE DIVLJINE (8TH FRAGMENTS OF URBAN WILDERNESS



Otvorenje nove edicije Zidnih novina Urbana divljina ovog četvrtka (18.12.2014.) u galeriji Greta, Ilica 92, u 20.30.

Autorice Tonka Maleković i Valentina Gulin Zrnić najavljuju klasično predstavljanje uz projekcije i popratni razgovor te udomljavanje brezica. Za one koji žele znati više, uvod o Novinama radi Boris, a o procesu žiriranja govori Sandra!

Prvi u nizu naših novih otvorenja u predbožićno vrijeme!

Evo što o ovom radu kažu autorice:
"Urbanost podrazumijeva izgrađenost, planiranost i uređenost, divljina asocira na slobodu, spontanost i neuređenost. Fokusirani pogled na spoj urbanoga i divljine u gradu otkriva začudna mjesta hibridnosti, skrivena mjesta nepripitomljenosti, ustrajne poteze kontroliranja, neuralgična mjesta upravljanja, nostalgična mjesta sjećanja. Poglede prolaznika stoga upućujemo na konkretne prizore iz gradskog života uokolo lokacija ormarića Zidnih novina, provocirajući promišljanje višeznačnosti i ambivalentnosti urbane divljine, njezine negativnosti i/ili afirmativnosti, njezina imaginacijskog i ekološkog potencijala ili njezina potencijala društveno-političke kritike."

Samostalna likovna umjetnica Tonka Maleković  (članica HDLU-a, HZSU-a, udruge PUNKT i suosnivačica udruge za suvremenu umjetnost Slobodne veze) i urbana antropologinja Valentina Gulin Zrnić (Institut za etnologiju i folkloristiku) upoznale su se baveći se zagrebačkim „divljim vrtovima“ kao urbanom društvenom i kulturnom praksom. Njihov interes za urbane procese i transformacije u n/ovoj je suradnji fokusiran na mnoge fenomene divljine u gradu koje istraživačkom i umjetničkom po/etikom propituju u kompleksnosti odnosa urbanih materijalnosti, memorija, politika, svakodnevica i imaginacija.
U realizaciji dva ormarića Zidnih novina tekstom i/ili slikom sudjelovali su Luka Bekavac  i Vanja Radovanović (autor istraživačkog bloga Nepoznati Zagreb).


Više na: http://urbanadivljina.wordpress.com/http://urbanadivljina.wordpress.com/

Ediciju za njezinu realizaciju odabrao je žiri u sastavu: Marko Golub , Ana Janjatović, Ivan Klisurić,  Sandra Uskokovic i Leo Vukelić

Realizaciju provela redakcija: Boris Bakal, Mare Šuljak i Sandra Uskoković

Design edicije: Mare Šuljak 
Tisak edicije: ARSKOPIJA

Produkcija: BACAČI SJENKI
Podrška projektu:
Ministarstvo kulture RH - trogodišnja subvencija
Ured za obrazovanje, kulturu i šport grada Zagreba - inovativni projekti

Podrška Bacačima Sjenki:
EU Medija Fond; Ministarstvo znanosti obrazovanja i športa; HAVC; Zaklada kultura Nova; Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva