Wednesday, October 12, 2011

VIII EDICIJA ZN: KRLEŽA PARAFERNALIJE 1

Ovo je projekt koji ima tisuće lica i tisuće priča.
Uvijek se iznenadimo kako nas je jednostavnost ovog projekta uvela u složenu narativnost i hipertekstualnost koja nema kraja (a ni početka).

PARAFERNALIJE, jednostavnim jezikom bloga rečeno, su onaj dio (ženinog) miraza koji (muž) nemože otuđiti. Dakle pripada onom koji ga u "događaj" donosi.
U suvremenom marketinškom, kolokvijalnom, ali i stručnom jeziku PARAFERNALIJA (u hrvatskom moguća i prihvaćena tvorba!) je onaj dio (narativa) događaja koji, istina, nije najbitniji, ali je presudan ili još bolje prisutan: lopta u nogometnoj utakmici, pero kojem je potpisan Dayton-ski sporazum, reket kojim je Đoković pobijedio Nadala (prvi put) u Wimbledon-u, salveta sa Titanica, itd.

PARAFERNALIJE grada, urbaniteta su oni efe-merni događaji koji kotve središnju narativnost promjene, oni koji na mega izdaju kojom se Grad služi da bi preživio (i izdao svoje stanovnike), gledaju podsmješljivo i blagonaklono, uvijek po-strani, uvijek sa odrazom.

Možda pretjerujem, ali parafernalije su sve, hrpa nepotrebnih i nepreglednih detalja koji čine smislenu cjelino. Ili, možda i nisu, ili, možda još ne znamo sve i zato naše putovanje još traje.

Evo dakle prvih parafernalija, onih Krležinih, na način da i njega velikog MK smjeste kao side-dish Velike Svjetske Povijesti bez kojeg ni nje ne bi bilo.
Krleza-Parafernalije su postavljene 7.7. 2011. na rođendan gospodina Miroslava, a predstavljene su javnosti u šaljivom PPT tonu u dvorištu kuće u kojoj je živio i umro na Gvozdu (danas Krležinom) ispod Muzeja Miroslava i Bele Krleže i u prisutnosti dragih gostiju, prijatelja i publike.
Hvala Predragu Matvejeviću, Jovanu Ćirilovu, Borki Pavičević, Višnji Rogošić i drugima, hvala vremenu i Muzeju Grada Zagreba na podršci.

Projekt producirali Bacači Sjenki uz potporu Turističke Zajednice Grada Zagreba i ECF-a.

Krleža Parafernalije:
Koncept ZN i Parafernalija: Boris Bakal
Autor edicije Krleža Parafernalije: Bojan Mucko
Istraživanja materijala: Bojan Mucko, Mare Šuljak, Boris Bakal i Stanko Juzbašić
Supervizija i lektoriranje: Bacal & Juzbasich
Obilikovanje edicije: Mare Šuljak
Dodatne fotografije: Bojan Mucko, Boris Bakal i drugi
Postavljanje obavili: Bojan, Boris, Mare, Milan i Tomislav
Fotografije postavke: Mare Šuljak, Tomislav Pavlić i Katarina Pejović
Tisak: Arskopija