Monday, August 20, 2007

III ZIDNE NOVINE (BGBV)/WALL DISPLAYS (RCRT)

Urednici ovih Zidnih novina su Vanja Žanko i Boris Bakal.

Ova edicija zidnih novina koja je predstavljena 13. 07. 2007. nastavlja se na već započetu praksu povezivanja (memoriranja, bilježenja, svjedočenja) umjetničkih i kulturnih događaja u gradu Zagrebu u urbanim/javnim, privatnim i netipičnim prostorima, ističući baš one koji su se zbili u zonama koje gravitiraju pojedinoj lokaciji zidnih novina.
Tako se i kod ovdje radi o 7 (sedam) posve različitih instalacija u javnom prostoru, koje koriste medij zidnih novina.
Evo uvodnika ovom izdanju:
Ako smo u posljednjim zidnim novinama projekta Bilježenje grada/Bilježenje vremena (BGBV) pokušali istaknuti tri ili više umjetničkih dogadjanja koja su se u posljednjih per desetljeća dogodila u zoni kojoj bi centar bio ovaj kaslić, ovaj nekada ormarić za kino plakate slavne zagrebačke Kinoteke onda sada nastavljamo s tom praksom uslojavanja prostora oko ove točke na kojoj se nalazite dok čitate ovaj tekst.

Namjera nam je bila tada i jos uvijek jest da vas nekako nagovorimo da zamišljate dok prolazite nekim prostorom ono što je u tom prostoru prethodilo vašoj šetnji, vašem prolasku i dogadjanju vas samih sada i ovdje, tu. Da pokušate možda putem ovdje izloženih fotografija (i tekstova) dozvati u sjećanje ovaj-taj prostor tada davno, da pokušate staviti sebe u prostor, možda blizu ili daleko, tada, prije puno godina, na istom ili nekom drugom mjestu.

Kao što vi ispunjavate ovaj prostor smislom svog postojanja, svog strijemljenja nekom cilju, ma koliko malenom i beznačajnom na velikoj karti povijesti, tako su se i ti, nekada davno, “važni” i veliki umjetnički činovi dogodili ovdje, tamo, tamo iza, i nestali.

Što je bilo prije prostor ili događaj? Da li se događaj uprostorio ili se prostor udogađajio? Da li je pojedini prostor prizvao događaj ili se događajem prostor potvrdio prostorom?

Često se pitamo što su to čuda. Često ih prizivamo i nadamo se njima. Što cini da se nekom čudo, pa makar i malo, malecko, dogodi ili da se nikada ne dogodi? Prostor? vrijeme? mi i nasa djela u prostoru i vremenu? koliko prostor pamti? koliko je on Posuda koja stalno, za vijek vjekova, nosi izgubljeni sadrzaj, koji pak priziva novi sadržaj, drugačiji i drugi, ili vaše/naše sjećanje.

Možda se nečiji prvi poljubac ili prva sramota dogodila na istom mjestu gdje je netko izabrao da postavi svoje umjetničku antenu, performans, skulpturu.

Vaš prostor - vaše sjećanje - vaše događanje u prostoru - trajanje.


Lokacija Republike Austrije/Ilica:
Zidne novine se bave projektima-prisustvima-akcijama-intervencijama Johna Cagea, Antuna Maračića i Studija Imitacija Života (Fritz/Serdarević)

REP. AUSTRIJE ULICA/ STREET- kod Ilice/ by Ilica street
(ovu sliku mozete otvoriti u većem formatu u novom prozoru!)
(click on the photo for bigger format)


Lokacija UGAO DEŽELIĆEVE I PRIMORSKE:

Sadržaji kojih se prisjećamo na ovoj lokaciji su predstava Nade Kokotović na Srednjoškolskom igralištu (vidi i što gđa Anita Berber ima s tim!), potom perfromans Vlaste Delimar kod HNK (i gđa. Godiva) i na kraju instalacija Brace Dimitrijevića na početku Masarikove i na Trgu Republike (potražiti što gđa Savka Dapčević Kučar ima s tim događajem!).

DEŽELIĆEVA ULICA/STREET- preko puta Sv. Blaža/ by the church of St. Blaž (by arch. Viktor Kovačić)
(ovu sliku mozete otvoriti u većem formatu u novom prozoru!)
(click on the photo for bigger format)


v


Lokacija BRITANSKI TRG:
Događaji koje bilježimo na ovoj lokaciji povezani su s imenima poput Comunity Art, Filjo i Shadow Casters.





Lokacija FRANKOPANSKA ul. (gotovo preko puta Rubelj grilla, važnog mjesta hrvatske gastronomske trash kulture): Ova lokacija, jako plodna događanjima u njezinoj blizini ovaj puta svjedoči o uradcima Dalibora Martinisa (hvala Dalibore na knjizi!), grupe Biafra (hvala Stjepanu Gračanu na katalozima!), Vlaste Delimar (hvala preživjelom dijelu arhiva SCa), Toma Gotovca (hvala 22% Igoru Grubiću!) i naposljetku Ivane Popović (hvala Ani Lendvaj na brižnosti!).




Lokacija VLAŠKA (kaslić se nalazi na zgradi FINE):
Ovdje predstavljamo sadržaje koje su proizveli/inicirali/prizvali plesna skupina lLinkt!, (krov zgrade i park na raskršću Laginjine i Vojnovićeve), Coccolemocco(Trg Republike) i Tom Gotovac (Draškovićeva između Vlaške i Jurišićeve)(opet ON!)

Vlaška ulica - zgrada FINE./ Vlaska street - FINA building
(ovu sliku mozete otvoriti u većem formatu u novom prozoru!)
(click on the photo for bigger format)



Lokacija ZVONIMIROVA (početak, s pogledom na Dom Umjetnika - Džamiju!):
Elem, ovdje smo skoro krenuli od Kulina Bana (tako se naime zvao trg Žrtava Fašizama za vrijeme NDH) pa smo vam ostavili tragove Mladena Stilinovića (koji čak i nedaleko ovog mjesta stanuje!), Nade Orel (e tu smo bre preterali i skoknuli čak do države Pešćenice) i k tome tudešku skupinu ....SCHAFT (ma nemorem ti ja to izgovorit!). Trg N, M, Trg Kralja Petra Karađorevića oslobodioca, Trg Kulina Bana, Trg žrtava fašizma, Trg hrvatskih velikana, Trg žrtava fašizama, ma kome je sve to važno! Možda žrtvama tih svih banova, oslobodioca, velikana, svim tih N ili M heroja naše i vaše prošlosti/povijesti.






Lokacija TRATINSKA: (vidi se Tehnički Muzej u velesajamskoj zgradi arh. Marijana Haberlea iz 1948. g.) te Cibinin toranj ( arh. Hržića iz 80tih).
Ma nešto se događa i ne možemo snimit tu lokaciju. Opet su nam propale fotke! Sorry morat ćete zaista skoknut do tamo i sami vidjet.
Nema smisla da vam opisujemo - tko zna što bi se još moglo dogodit!